Info Panel
You are here:   Home  /  Nyitólap  /  Pilisy Róza: “Pest rózsája”, a korszak nagyasszonya

Pilisy Róza: “Pest rózsája”, a korszak nagyasszonya

Madame Louise (Pilisy Róza): (1857-1931)
Az orfeumdívák mellett a korszak nagyasszonyáról is emlékezzünk meg: talán tudok még néhány újdonsággal szolgálni

„Madame szép volt, ifjú volt, mint költők műveiben olvashatjuk, a legszebb nő volt Pesten.” Krúdy Gyula: A vörös postakocsi

1857-ben született. Saját bevallása szerint Pilisen (ezt az adatot tartalmazza Szinnyei: Magyar írók élete és munkái is), mások szerint Budán. Gyámja, nagyapja Schumajer Ignác főorvos, aki 1847-ig a Rókus kórházban dolgozik, majd Pilisre költözik. Nagyapja – ha nem Krúdy regényes átdolgozását vesszük alapul – nem harcolt a szabadságharcban, és nem is halt bele abba, hogy unokája elszökött a családi fészekből.
Róza tizenhat, vagy tizenhét évesen elhagyja Pilist, és a vidéki kislányka, aki tíz éves koráig azt se tudta, hogy az emberek vagy férfiak, vagy nők, és ő az utóbbiakhoz tartozik, virágáruslányként keresi a kenyerét a fővárosban a Lieb nővérek Szervita téri üzletében. Krúdy – regényesnek hangzó – történetét, és Róza saját regényét összevetve a fiatal pilisi lányon ugyanaz a sors teljesedik be, mint édesanyján: egy katonatiszt szökteti el a ceglédi vasútvonal menti falucskából, amelynek irodalmi nevezetessége, hogy valószínűleg itt írta Kármán József – a Beleznay családnál vendégeskedve – a Fanni hagyományait.
Bár a szervita téri üzletben vásárol Szemere Miklós, Batthyhány Elemér gróf és báró Podmaniczky Frigyes is, a virágáruslány első kitartója Apponyi Albert gróf (A vörös postakocsi Ferdinánd grófja), aki a virágüzlettől (és az ugyancsak a téren található Kis pipa vendéglőtől, ahol Komócsy a költő jóízűen fogyasztja el gábelfrühstückre a róla elnevezett vesepecsenyét) egy ugrásra lakik, a tízes szám alatt. Róza 1880-86-ig divatárusnőként szerepel a címtárban az Újvilág utca 9. szám alatt, de hogy valójában mit dolgozott ebben az időben, arról csak sejtéseink lehetnek.

kép: https://gallery.hungaricana.hu

  2019  /  Nyitólap  /  Last Updated március 7, 2024 by admin  / 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük