Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  Egy úrinő élete a századfordulón

Egy úrinő élete a századfordulón

Milyen volt az élet egy budai villában a századfordulón?

Úgy tartották, hogy nem illik egy úrinőhöz, ha háztartásának egyik ágára adja magát. “Egy mindent áttekintő, megelőző és rendező szellem kell, mely nem szabad, hogy idejét és egész valóját teendőinek bármely nemétől is külön teljesen leigáztassa. “A századfordulón a budai úrinő irányította a háztartást, és bár a személyzet végezte a napi munkát, a korabeli viszonyok között a ház asszonyának is sok gondja akadt. A ház úrnője gondoskodott az élelmiszerek és a ház működésben tartásához szükséges dolgok beszerzésének megszervezéséről, bár a családfőre is szükség volt, ha nagyobb készleteket kellett felhalmozni, mert egy százhúsz évvel ezelőtti budai polgári családban a családfő utazott többet.  A ház asszonyától várták el a takarékos gazdálkodást, miközben azt is, hogy minőségi élelmiszerekből készült ételek kerüljenek a család asztalára.

A legjobb helyzetben azok a “bevándorlók” – sokszor ifjú házasok voltak, akik eredetileg vidéken éltek, majd onnan költöztek fel Budapestre, mert az ő családjuk vidéken maradt, és így a beszerzési forrásaik is. A vidéki rokonok az állatokat rendszerint élve vették, és a szállítás előtti utolsó pillanatban ölették le, hogy minél frissebben érkezzen Budapestre. 

A takarékosság és pazarlás kérdése a korabeli divatban, egyszerűbben fogalmazva: a ruhaneműkkel kapcsolatban is fontos kérdés volt. A budai nő – akárcsak a többi kortársa – ha nem akarta minden vagyonát ruhákra költeni, saját kezével igazította hozzá azokat a korabeli divathoz. A divat, hasonlóan napjaink divatjához, gyorsan változott. Hozzáigazítás, otthoni varrás alatt azt kellett a korban érteni, hogy házhoz jött a varrónő, aki kiszabta a ruhát, a kritikusabb részeket össze is állította, de a ruhát már a ház asszonya fejezte be. 

Fotó: Kiss Márk, Ruha: Pál Tibor, Modell: Vanyóczky Brigitta

 

forrás: A nő és hivatása II. Szemelvények a magyarországi nőkérdés történetéből 1866-1895. (Kortárs kiadó 2006.)

  2019  /  Blog  /  Last Updated november 2, 2019 by admin  / 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük